Barnes Foundation

Project Barnes Foundation 02

Controversial from the start, the architects paid homage to Doctor Barnes’ unique ability to identify brilliant art by creating a building within a building. The collection of art is featured in rooms of the same dimensions as the Merion facility, but housed within stunning yet understated public areas, pre-function spaces and courtyards. The material palette is rich with subtle tactile qualities and warmth.

The design architects envisioned a reflective chandelier that would use external light sources directed at the prisms. After our firm experimented with both molten cast glass and water clear acrylic, the architect chose the acrylic for its fine refractive qualities. Each of the 250 prisms measuring 18” long and 3” wide are precisely fabricated to fit the stainless steel spine that suspends the fixture over the museum portal.

  • ARCHITECTS/CLIENTS
    Tod Williams Billie Tsien Architects
    Ballinger Architects
  • LOCATION
  • Philadelphia, Pennsylvania USA

Related Works